BLOG

Kinderwens en Trauma

Ti Ta TRAUMA

Deze titel kwam in mij op en toverde een korte glimlach op mijn gezicht. En tegelijkertijd ook bloedserieus. Schrik jij van dit woord? Trauma is het elke dag in ons leven. Sterker nog, we reageren vanuit ons trauma. Of iets milder gezegd, we reageren vanuit onze (oude) pijn, en dat kost energie.

Trauma heb je met een hoofdletter T en een kleine letter t zei iemand onlangs. Zo las ik het nieuws dat ouders hun zoontje van 3 waren verloren. Dat zou zomaar richting een hoofdletter T kunnen gaan, nietwaar? Het verliezen van een kind in de zwangerschap is ook het verlies van een kind. Ook al is het voor de buitenwereld niet tastbaar.

“Maak maar een nieuwe” is geen zeldzame opmerking bij een miskraam. Tijden veranderen en elk mens is anders, maar denk je eens in als je dit zegt tegen de ouders die net hun 3 jarig zoontje zijn verloren. Om vervolgens erachteraan te zeggen, “jullie kunnen in elk geval zwanger worden”. Zou jij dat doen?

Miskramen zijn dus een gezonde basis voor trauma. Met een T of t. Met als gevolg stress, burnout, geen energie, kort lontje. Kijk eens om je heen in de wereld. Al het geweld in het journaal is gebaseerd op trauma. Gezonde basis. 1 op de 4 koppels heeft te maken met miskramen.

Als je je miskraam aankijkt en kunt integreren in je leven dan wordt het een kleine letter t. Je ervaart rust en houdt energie over, wat zou je daar mee gaan doen?

In mijn begeleiding help ik jou dit aan te kijken en te integreren.